BARÁTSÁGOS BANKFIOK
ORSZÁGOS BELSŐÉPÍTÉSZETI PÁLYÁZAT

. . . . .

Tervező:
DR. GYERGYÁK JÁNOS

. . . . .

Eredmény:
2. HELYEZÉS

. . . . .

Tervezés éve:
2007

. . . . .

TERV BEMUTATÁSA

A pályázatban az OTP BANK Zrt. számára kellett egy fiktív bankfióknak megtervezni a belső elrendezését és hangulatát. A terveknek elsődlegesen”„barátságosabb, otthonosabb” környezetet kellett javasolniuk az ügyfelek kiszolgálására.
A tervezés teljes folyamatában törekedtem arra hogy a kért elvárásoknak, a jelenleginél otthonosabb és kényelmesebb ügyfélteret alakítsak ki. Ez mellett fontos volt számomra, hogy a bankfiókok bejárása során szerzett rossz tapasztalatokat (átláthatatlan ügyféltér, álló kiszolgálás, stb.) megszüntessem. A pályázatomban egy kisebb méretű bankfiók belső elrendezését mutatom be. Az érkezés tere a „választér”, mely elszeparálja egymástól a gyorsabb online ügyintézés illetve a személyes ügyintézés váró terét egy információs dobozzal, mely a közvetlen segítségnyújtás, információadás tere.
A banki szolgáltatások ügyintézése a jövőben váratóan eltolódik az online ügyintézés felé azonban ehhez az ügyfelek számára idő és segítség kell (internetsarok). Fontosnak éreztem hogy létrejöjjön egy olyan tér ahol segítségnyújtással az ügyfelek fokozatosan a személyes ügyintézésről áttérhetnek az online „bankingra” ezáltal a későbbiekben akár kisebb ügyeiket otthonról is magabiztosan intézhetik. A kialakított tér mint az ügyfélbejárat irányából, mind a személyes ügyintézés teréből megközelíthető.
Az interaktív doboz egy kellemes környezetet, leválasztott teret ad általános kérdések megválaszolására. egy ügyintéző, banki asszisztens állandó jelenlétével („recepció”).
A személyes ügyintézéshez kapcsolódó váróteret illetve a személyes ügyintézés terét a lehetőségekhez mérten teljesen nyitottan javaslom kialakítani a közvetlen kapcsolat érdekében. A személyes ügyintézés terében a munkafelületeket „szigetszerűen” telepítettem egymástól kisebb akusztikai falakkal elválasztva.
Az ügyfélfogadás terét leghátul a háttérmunka vizuálisan leválasztott tere zárja le. A belső térben fontosnak tartottam a letisztult és a természetes anyagok, felületek, színek használatát, mely által a „puritán” térben a bank karakteres zöld színe markánsabban kitünik.