KÉTSZOBÁS LAKÁS ÁTALAKÍTÁSA 3 SZOBÁS LAKÁSSÁ
BUDAPEST

KONCEPCIÓ TERV

. . . . .

Tervező:
DR. GYERGYÁK JÁNOS

. . . . .

Látvány:
SEBESTYÉN PETRA

. . . . .

Tervezés éve:
2013

. . . . .

TERV BEMUTATÁSA

A Budapesten található társasházi lakás átalakításának elsődleges célja a fiatal, kisgyermekes családnak két önálló hálószoba kialakítása volt a meglévő egy helyett. A meglévő alaprajz ugyanakkor csak 2 irányban – nappali déli tájolás, konyha keleti kilátás – kapott nagyobb méretű bevilágítást a külső térből, mely megnehezítette a tervezés folyamatát.
A szűkös, teljesen elszeparált helyiségeket javasoltuk szinte teljesen elbontani, hogy a megfelelő méretű hálószobák az ablakos, keleti oldalfalhoz kerüljenek. Célunk volt megtartani az intim zóna és a privát terek határát ezért a két hálószoba közé helyeztük el a fürdőszobát és a wc különálló helyiségét. Az első gondolatok közvetlen kapcsolatokat javasoltak a hálószobák és a fürdőszoba között, így azonban a tárolási felületek lecsökkentek volna, így maradt egy külső megközelítés
A család állandó tartózkodási terei a bejárat felöl egy új konyha-étkezőszigetből illetve déli irányban a nappali kisebb teréből áll. A térlánc egy-egy eleme ugyan kisebb lett (konyha, nappali), de ezek egymásba kapcsolódása a térérzetet megnöveli és az eredeti alaprajzhoz képest is nagyobb térélményt nyújt (leszeparált terek helyett nagyobb, közös tér).