DUISBURG KÖZPONTJÁNAK IDEIGLENES INSTALLÁCIÓJA
DUISBURG

NEMZETKÖZI HALLGATÓI ÖTLETPÁLYÁZAT
TEMPORARY CITY WORKSHOP

. . . . .

Tervezők:
DR. GYERGYÁK JÁNOS
DÉVAI BEÁTA
GONDOS SZABOLCS
KÁRPÁTI TIBOR
LENGVÁRSZKY SZABOLCS
SZIRÁKI KRISZTIÁN

. . . . .

Tervezés éve:
2009

. . . . .

A temporary city három helyszínen megvalósult workshop és pályázat első tervezési területe Duisburg belvárosában volt. A kitűzött feladat, Duisburg- Innenhafen városrészének minél jobb bekapcsolása a városközpont életébe, vérkeringésébe. Ezen kívül cél volt a most épülő kikötő területét a legegyszerűbb útvonalakon keresztül érjék el a 2010 – ben vélhetően ide látogató turisták és helyi lakók. A feladatot egy ideiglenes városépítészeti megoldással képzelték el a helyiek.


Tervezésünk alappillére a „használat a használathoz” alapelv volt. Az élhető város megfogalmazása , illetve a város használhatóságának, és kihasználásának megmutatása egyéni eszközökkel, melyek végigkísérték a tervezésünk folyamatát. A használhatóság a leglényegesebb, meg kell tanítani jól használni a várost, ez azonban iskolákban nem tanulható. Az élhetőség és a minőségi lakókörnyezet biztosításával szinte adott lehetőségek sora tárult elénk. Figyelemfelkeltő és mégis költséghatékony megoldásokat kerestünk, és találtunk, az egyszerűség és a praktikusság előnyeit kihasználva.


„vízfolyam”

A tervezési területen a legnagyobb gond, hogy a csatorna a házak tömbjei miatt nehezen észrevehető és csak egy kis ismerettel és térképpel található meg. A tervezési ötletünk ebből a hátrányból született. Egy olyan közlekedő-irányító sávot alakítunk ki a közlekedő utcától a csatornáig, mely a csatorna egy kis ágára utal, így a csatorna tulajdonképpen egészen a sétáló utcáig benyúlik (a feladatot leegyszerűsítettük és a biztosra mentünk, a csatornát vittük az emberekhez). Ez a kis ág, sétáló felület egy kiszáradt, törmeléket lerakott folyamra utalna, melyen az emberek végigsétálva eljuthatnak a csatornáig. A kanyargós , 2 szakaszból álló sávon több helyen ülőfelületeket alakítottunk ki - ezek a kiszáradt folyó törmelékdombjai- pihenés céljára. A homokos-kavicsos sétány este azonban egy kis érdekességgel szolgálna. Napközben az új homokos- kavicsos sétány a vízfelülettel nem konkurálna,azt hagyná érvényesülni,csak egy irányként működne. Este viszont, amikor a vízfelület eltűnik a sötétségben, a kavicsos vízfolyásban egy hosszú LED-sor segítségével egy kis csordogáló érre emlékeztető hosszú, kanyargó fénycsík lenne az uralkodó motívum, ami a vezetés - irányítás mellett egy esztétikai élményt is nyújt.