HAJÓGYÁRTERÜLET REVITALIZÁCIÓJA
ISZTAMBUL

NEMZETKÖZI HALLGATÓI ÖTLETPÁLYÁZAT
TEMPORARY CITY

. . . . .

Tervezők:
DR. GYERGYÁK JÁNOS
LEPSÉNYI ÁKOS
GUNSZT BEÁTA
KÁRPÁTI TIBOR
NAGY ANNA MÁRIA
REPÁRUK ANDRÁS

. . . . .

Tervezés éve:
2010

. . . . .

TERÜLET MINT PERIFÉRIA

A kikötő többszörösen is periféria. Nyugati oldalán vízfelület határolja. Északról a török hadsereg vízi támaszpontja található, míg keletről és délről forgalmas négy sávos utak szegélyezik. A partszakasz csak helyenként nyílik fel a lakosság számára, így Isztambul ezen része nincs is kapcsoltban a vízzel. A beavatkozással párhuzamosan ennek a perifériális fekvésből adódó megközelítési lehetőségeket is meg kellett határozni.


TERVEZÉSI KONCEPCIÓ

A koncepciónk során olyan egyszerű, olcsó tárgyból kívántunk építkezni mely nagy mennyiségben rendelkezésünkre áll a kikötőben és ideiglenes teret jelöl ki. A pályázat során meg kellett határozni a hajójavító műhely, dockok területének mely részét kívánjuk használni, mivel a maradék területen a munka alapműszakkal folytatódik. Így fontosnak éreztük hogy kertet adjunk a használható területhez.


Ötletünk megvalósíthatóságához a konténert, mint előre gyártott szállítható teret, dobozt használtuk. A koncepciónk a C3 nevet kapta: container.culture,city, tehát konténeres kulturális város. A koncepciós ábránk jól bemutatja a gondolatunk kiindulását. Vegyünk egy konténert és pakoljuk bele a fontosabb, közösségi terek funkcióit: kiállítás, pihenés, zöldfelület,vásárbazár, stb... ezt szállítsuk el a kívánt helyre majd nyissuk ki és pakoljuk ki a funkciókat. Így egy élettel teli urbánus teret kaphatunk egy teljesen idegen környezetbe mely az ideiglenes új érték miatt jól hasznosítható. Javaslatként a területen három, konténerekkel lehatárolt térkompozíciót hoztunk létre, meghagyva a teljes kilátást és kapcsolattartást a vízzel. A három teresedés három különböző funkciót kapott: előadótér/relax tóna, kiállítás és kulturális bazár. Az terület legnagyobb hiányossága a zöldfelület, mely nélkül közösségi tér nehezen képzelhető el. Erre a megoldásunk konténerek felfordítása volt ,előnevelt facsemetével beültetve, túlméretezett „kaspó virággal”. A konténerek - bazár- estére zárhatóak, illetve elhelyezésük a helyben lévő darukkal könnyen változtatható a különböző eseményekhez igazodva.