FÜRDŐSZÁLLODA ÉS GYALOGOS TENGELY KIALAKÍTÁSA
HARKÁNY

BEÉPÍTÉSI KONCEPCIÓTERV

. . . . .

Tervezők:
DR. HÜBNER MÁTYÁS
DR. GYERGYÁK JÁNOS

. . . . .

Tervezés éve:
2013

. . . . .


FEJLESZTÉSI PROGRAM

A testi-lelki felfrissülés egyre nagyobb szerepet játszik mindennapjainkban. Ez a folyamat megfelelő, "pihentető" és minden szükségletet kielégítő épített környezeti kialakítást igényel. A szolgáltatások fejlesztésével mindig foglalkozni kell az "élvezetet adó" - hedonikus jellegű - teljes körű wellness programok érdekében. Harkány lehetőségeit illetve a hiányosságokat alaposan felmérve javaslataink Harkány fürdőterületének közeleségében teljes körű szolgáltatással kialakított,a fürdőhöz zárt kapcsolattal kialakított szálloda telepítését egy új, a strandot nyugati irányból feltáró sétánnyal együtt. A strand környezetében a település szerkezetében minden egyes új beruházást kellő alapossággal kell előkészíteni mivel a strand "vonzásának" köszönhetően egyre kevesebb olyan terület áll a rendelkezésünkre, amely a fürdő illetve a város életében, épített környezetében markáns változásokat eredményezhet. Javaslatunk egy olyan, a közeljövben nagy átalakulás előtt álló terület szomszédságában kíván megoldásokat bemutatni. Ha ezek a fejlesztések ki tudnak egészülni az általunk javasolt elemekkel, Harkány város komoly erőfeszítéseket tenne az ide érkező turisták teljes körű pihenésének és kényelmének érdekében.


BEÉPÍTÉSI - TELEPÍTÉSI KONCEPCIÓ

Harkány város új központjának kialakítása átfogó koncepció keretén belül kell hogy megvalósuljon. A tervezett új épületek és terek a városnak az eddigi hiányosságait orvosolják, új értékes közösségi felületeket javasolnak. A fejlesztéseken keresztül a település a fejlődés, a közösségteremtés irányába határozott szándékokat fogalmazott meg. Programfelvetésünk ezen tervezett elemeket egészíti ki - új városi főtér, Zsigmondy sétány, új balneológiai épület, új városháza - és városépítészetileg javaslatokat tesz a még problémásnak ítélt területeken. Tervezési programunk elsősorban az építendő új közösségi felületeket köti össze a fürdővel egy kiemelt gyalogos tengely mentén illetve egy új, a fürdőhöz zárt közlekedővel csatlakozó, magas minőségű - építészet és szolgáltatás - szállodát javasol a fürdő közelségében. A javasolt program az új fejlesztéseknek végső, záró eleme lehetne, kialakítva egy értékes építészeti együttest a Kossuth Lajos utca délkeleti szakaszán, megoldva a ma szétfolyó utcakép hiányosságait ezen területen.


ÉPÍTÉSZETI- VÁROSÉPÍTÉSZETI KONCEPCIÓ

A programban javasolt épület közösségi szintjét egy nagyobb földszintes tömegként képzeltük el, szoros kapcsolatban - kávézó, ajándékbolt, egyéb szolgáltatások - a meglévő Kossuth Lajos utcával, az új sétánnyal illetve a strand belső privát, szállodához csatlakozó területével. A "lepény" szerű elterülő földszintes tömegből 2-3 szintes, átriumos kialakítással eltérő méretű szobákat javasolunk telepíteni, ezzel is növelve a szálloda kompelxítását. A parkolást a terepszint alatt oldanák meg egy félig nyitott parkoló felülettel.

VERZIÓ 01 - GYALOGOS HÍD CSATLAKOZÁS

A szállásépület és fürdő kapcsolatának egyik lehetséges megoldása a terepszintről elemelt közlekedőfolyosó. Ebben az esetben a közlekedő tér csupán az átközlekedést szolgálja, egy zárt híd formájában, egyéb funkciók nélkül!


VERZIÓ 02 - ZÁRT, „PAVILONOS”, TEREPSZINTEN KIALAKÍTOTT CSATLAKOZÁS

A tervezendő szállásépület fürdőhöz való csatlakozásának másik verziója egy szélesebb nyúlvány kialakításával valósul meg. A pavilonszerű közlekedő nyúlvány kereskedelmi és szolgáltató funkciókat rejt magában. A földszintes tömegben megjelenő funkciók egyfelől a szállásépület szolgáltatási funkcióit növelik, másfelől bekapcsolódnak a sétány életébe. A közlekedőegységbe rejtve, egy közös tetőfelület alatt egyéb, a strandhoz kapcsolódó kiszolgáló funkciók - biciklitároló,jegypénztár, információ - kerül kialakításra.


VERZIÓ 03 – SÜLLYESZTETT GYALOGOS KÖZLEKEDŐS CSATLAKOZÁS

A szállásépület és fürdő csatlakozásának harmadik lehetséges megoldása a terepszint alatt kialakított,bevilágított közlekedőfolyosó. Ebben az esetben a közlekedő tér csupán az átközlekedést szolgálja ki egy zárt közlekedőn keresztül, egyéb funkciók nélkül!