Vízparti rehabilitáció
Trencsén

Nemzetközi városépítészeti ötletpályázat

. . . . .

Tervezők:
GAÁL SAROLTA
DR. GYERGYÁK JÁNOS
KORONCZI PÉTER
PÁLL ATTILA
MÉSZÁROS ANDRÁS
LOVRA ÉVA

. . . . .

Tervezés éve:
2013

. . . . .

ÉPÍTÉSZETI-VÁROSÉPÍTÉSZETI KONCEPCIÓNK

Tekintettel az alapvető elképzelésre, hogy a folyó és város között új kapcsolat alakuljon ki, a koncepció a folyó mellett és által nyújtott fenntartható lehetőségekkel foglalkozik. A vasútvonal mentén kialakuló új, vegyes használatú területek tervezésénél kihasználtuk a lehetőséget, hogy a városközpontot a vízpartig bővítsük. Mindeközben – a nagyobb városi fejlesztés keretében - a régi gyáripari terület modern kulturális negyeddé alakul, és a belváros és a folyópart regenerációja is végbemegy. A terv nem csak a gazdasági fellendülésre fókuszál, hanem az egészséges város kialakítására is. A városrehabilitáció, a folyóval való kapcsolat, az adott magasabb lakósűrűség gazdasági fenntarthatóságot és hatékonyabb infrastruktúrát teremt. A stratégia alapja a gyalogos-urbanizmus megteremtése és a lakosság különböző rétegeinek lakhatásának biztosítása (különböző korcsoportok: egyetemisták, fiatal generáció/családok, illetve az idősebbek igényei), vegyes használatok (szolgáltatások, lakhatás, szabadidő, munkahely), járható utak, pozitív közterületek, integrált civil és kereskedelmi központok, átlátható közlekedési utak és jól megközelíthető nyílt területek kialakítása. A koncepció az építmények és a konstrukciók fenntarthatóságát támogatja, a zöld területek kezelésével, az építészeti tradícióval és modern dizájnnal együtt. Jövőbeli célok: új munkahelyek teremtése, amelyek kielégítik a lakosság igényeit, valamint a régió többi részével és a távolabbi területekkel való kapcsolat jelentős javítása, a fizikai környezet átalakítása. A társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontok integrációja, aktív lakossági részvétel (nyilvános kertek, önkéntesség) a sikeres koncepció kulcsa.
Dizájn-kód: a városnegyedekre jellemző karakter kombinálja a hagyományos épített formákat a modern építészettel, amelyre hatott a gazdag természeti környezet, a kilátás, a zöld területekhez való hozzáférés, a zöldtetők, a belvárosban kialakult sűrűség és területi hierarchia, így az építészet is reagál a környezetére. A koncepció tartalmazza a természeti környezet (Birds Island, vízpart) védelmi programját is. Tervünkben előnyben részesítjük a megfelelő tömeg- és alternatív közlekedési eszközök alkalmazását (helyi buszok, vasút, kerékpár) a gépjárműforgalom és energiafelhasználás visszaszorítására, multimodális állomás kialakítását, amely kiszolgálja a helyi és a helyközi közlekedést (vonat, busz), valamint a víz- és hulladékgazdálkodást/újrahasznosítást. A fejlesztés után a város a legtöbbet tudja kihozni a vízparti környezetéből és elhelyezkedéséből. A folyó melletti területek beépítései a víz felé orientálódnak. Az épületegyüttesek tervezése maximalizálja a vízre való kilátást és a benapozást, de a város panorámájának, mint a terület egyedülálló központi jellegzetességének minőségbeli degradációja(károsodása) nélkül. A zöldterületek és parkok hálózata környezetvédelmi és egészségügyi előnyöket ad, kapcsolatot teremt a város két része között, valamint mindkét területet vonzóvá teszik mind a lakosok, mind a turisták szemében.


A környezeti szempontból is fenntartható város létrehozására az energiatermelő vízimalmok, napelemek mellett fontos a lakosok fenntarthatóságra való nevelése.
A fejlesztési területek a gyalogos és kerékpáros utaknak köszönhetően összefüggő hálózatot képeznek. Kapcsolatban vannak a történelmi belvárossal, a vízzel, a folyó mindkét partjával és egymással. Jól megfér egymás mellett a régi és az új. A fejlesztések első üteme a Vág bal partján, a „régi híd” és a Béke-öböl közötti területen valósul meg. Gátszabályozással, földfeltöltéssel, sétányok, Recortan-futópálya, napozóteraszok kialakításával minőségi szabadidőpark jön létre. Az elöregedő növényzet helyére különleges fafajokat beültetve, ökológiai tanösvény húzódik a part mentén.
A belváros felől meglévő utcákon, átjárókon gyalogos utak mutatnak a folyó irányába, elindítva ezzel a történelmi városközpont folyó felé való kinyitását. A vonalak mentén új áttörési pontok jönnek létre az évek során kialakult térfalakon. A Hasicska-út forgalomcsillapítását a megépülő South-East Bypassroad mindenképp segíti, a belvároson belüli lassítást pedig széles zebrákkal, lassító szigetekkel idéznénk elő. Ezek a pontok mind vizuálisan, mind mentálisan nyitnak az eddig kevésbé használt területek felé. A gyalogos hídfőnél, az új vasúti sín magasságában, a Dockyard mögött kis városi tér alakul ki, ahonnan rámpán, lépcsőn jutunk le északi keleti területre. Itt vegyes-funkciójú többlakásos épületek emelkednek, kiskereskedelmi, szolgáltató funkciókkal, bérelhető irodákkal, tetőteraszos apartmanokkal. Az uszoda és a folyópart között teraszos napozóstégek és nyitott medencék vannak, kapcsolatot teremtve az élővízzel. A régi-új gyalogos híd DNy-i felére a régi szerkezetet megtartva mobildobozok kerültek, amik alkalmasak kávé-shop, infó-pavilon, jegyiroda, virágbolt, kirakodó pavilonok befogadására. A fémszerkezet fluoreszkáló festést kap, amitől a híd éjszaka vibráló, világító jelképként lebeg a folyó felett. A sínek között zöld sáv húzódik, néhol üvegfödémmel megszakítva, kontaktust alkotva ezzel is a víz és az ember között. Az északi hídfőnél az Orechovsky rezervátum szigetére lépcsőn jutunk le . A vad természeti táj kiváló családi szabadidős programoknak, terápiás lovaglásra. A régi és az új vasúti sín közötti háromszögben kap helyet a fedett vásárcsarnok. Több száz férőhelyes parkolóval a terepszint alatt, két szinten 5000 m2-en a helyi és a regionális termelők árusíthatnak. A vasúti síntől délre egy új városi tér alakul ki, összekötve a folyó jobb partján létrejövő vegyes funkciójú lakópark, szolgáltató ház, posta, üzletsor, orvosi rendelő, hotel, diákszálló alkotta új negyedet. A fejlesztési vonal legtávolabbi pontja az Old Herold ipari terület, amit a régi híd konnektorként bekapcsol a város körforgásába, lüktetésébe. Az üresen álló csarnokok és konténerek revitalizációja új kulturális negyednek ad életet, ahol helyet kap kiskereskedelmi és lakófunkció, szórakoztató- és ökotudatos oktatásiközpont, alkotóműhely. A terület alkalmas gyerekek számára kialakított KRESZ-tanulópályának.