LEKVÁRFÖZŐ KONTÉNERHÁZ
KOMLÓ

KONCEPCIÓ TERV

. . . . .

Tervezők:
SEBESTYÉN PÉTER DLA
GYERGYÁK JÁNOS DLA

. . . . .

Tervezés éve:
2015

. . . . .

TERV BEMUTATÁSA

A feladat során a megbízó számára egy olyan egyedi környezetet kellett kialakítanunk ami alkalmas egy „gasztronómiai forradalomra”. A szállítható így könnyen mozgatható üzem elsődleges funkciója lekvárok főzése. Az elkészítés mellett azonban a folyamat fontos eleme a nyersanyagtárolás illetve a kész végtermék, a lekvár tárolása is, melyek a teljes „üzemen” belül markáns térigénnyel jelentkeznek. Az üzem belső elrendezésére több verzió készült, melyek közül a végleges verzióban a költségcsökkentés érdekében azonos, 20 láb hosszúságú (hossz: 6,09m, szélesség: 2,43m) konténereket használtunk.
A telepítéseknél törekedtünk arra hogy az üzem szállítása esetén más formában, de azonos belső technológiai sorrendben is összeépíthetőek legyenek a konténerek.
A belső kialakítást a technológiai sorrend adta; az első konténer egy látványraktár, ami a nyersanyagot tárolja rövidebb ideig transzparens hűtőszekrényekben. A következő egység a feldolgozás, előkészítés tere amit a konyha (főzés és a késztermék konzerválása) követ. Ehhez a térhez kapcsoltuk egyik irányból a szociális helyiségek (öltöző,wc, zuhanyzó) illetve iroda blokkját, míg a konyha megnyitott oldalára a fedett kóstoló/ látvány teraszt.
A telepítés utolsó egysége a tárolás, raktározás eleme mely több napi készterméket képes ideiglenesen tárolni.
A konténerek megjelenésénél meghagytuk a konténerek eredeti felületképzését (fémlemez) azonban azt zöldre festve képzeltük el. Az új szerkezetek mint a az oldalra vagy felfelé nyíló ajtók vagy ablakok illetve a tetőelemek mind egységesen fehérre festett fémlemezkét kerülnek kialakításra néhol perforált betűkivágással.