INTÉZMÉNYKÖZPONT
ŐRBOTTYÁN

VÁROSÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSZETI ÖTLETPÁLYÁZAT

. . . . .

Tervezők:
DR. GYERGYÁK JÁNOS
KOKAS BALÁZS

. . . . .

Tervezés éve:
2015

. . . . .

BEVEZETÉS

Budapest agglomerációja az elmúlt két évtizedben nagyot változott. A folyamatos kiköltözések, illetve vidékről a főváros peremterületére vándorlás az agglomerációs területeket maximálisan kihasználták, felélték. A rendkívül gyorsan végbemenő változások nem adtak elég időt a településeknek, hogy ezeket a változásokat lekövessék. Őrbottyán a tervezendő funkciók (iskola, sportcsarnok, kollégium, stb.) kialakítására írt ki pályázatot keresve a legjobb terveket „várossá” válásához.


ÉPÍTÉSZETI BEAVATKOZÁSOK

A pályázat lehetőséget adott szélesebb körű gondolatok, stratégia tervezés előkészítésére azonban sajnos ehhez csak „pontszerűen”, egy-egy tömb beépítésére keresett választ (szám szerint 4 területre). A fejlesztésre javasolt területek között a kapcsolat nagyon nehezen értelmezhető ezért fontosnak éreztük a területek összekapcsolását, ezért javasoltuk a tervezendő fejlesztéseket hálózatban gondolkodva kialakítani. A település jelenleg közterekben, közösségi felületekben hiányt szenved így Őrbottyán hosszú távú fejlesztéseinek, tervezendő átalakításának erre is választ kell adnia. A tervünk egy új, dinamikus városközpont térláncolatot javasol, északról a Kvassay Jenő Általános Iskolától egészen a rendőrség épületéig, a Rákóczi Ferenc – Mikszáth Kálmán út találkozásáig.


A tervezett átalakítás előnyei:

- hiányzó belső városias hangulat kialakítása - városi közösségi térláncolat létrehozása (É-D): INKUBÁTORHÁZ - rendelőintézet - városháza új városi térrel – Művelődési ház –kereskedelmi+szolgáltatói tömb – piac – fedett új buszmegálló. Ezzel párhuzamosan bölcsőde – óvoda és városi park kialakítása - kulturális és rekreációs területek kialakítása felhagyott, értékes belső területeken - a terület közlekedési szerkezetének megújítása, figyelembe véve a település meglévő fejlesztési koncepcióját, szerkezeti tervét