URBAN HOUSING DESIGN COMPETITION
ÉSZAK-KAROLINA

NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSZETI ÖTLETPÁLYÁZAT
AMERIKAI ÉPÍTÉSZ INTÉZET

. . . . .

Tervezők:
DR. BORSOS ÁGNES
DR. GYERGYÁK JÁNOS
ÖRÖS ERIKA

. . . . .

Tervezés éve:
2016

. . . . .

Az épület telepítésénél fontos szempont volt a lakások ideális tájolása illetve a meglevő fizikai környezet adottságai (szomszédos épületek, meglévő térhasználatok, utak). A telek észak-keleti részen helyeztük el a közöségi funkciókat. A publikus terek halmazos telepítése változatos kialakítást mutat: fedett es nyitott külső illetve belső terek ( piac telepitette boxokkal, sportpályák, játszótér, rendezvénytér illetve irodák, kereskedelmi egységek). A lakófunkciókat a tervezési terület nyugati, délnyugati részén helyeztük el, az „S. Mint street”-tel parhuzamosan, a legjobb benapozottságot figyelembe véve. Fontos szempont volt, hogy a kiírásnak megfelelően, eltérő igényekre különböző típusú lakásokat hozzunk létre, hogy heterogén lakóközösség alakulhasson ki.

A tervünkben kétféle átriumos és kétféle kétszintes lakást javasoltunk kialakítani. A lakások tervezési koncepciója az átriumos lakás alaprajzból bontakozik ki. Az átrium: a saját keret, mely az intimitás es a védelem mellet biztosítja a jó megvilágítást es szellőzést. Ezen kívül a nagy üvegfelülettel határolt átrium a belső terekben növeli, a térérzéket illetve az egyéneket nem szeparálja el egymástól egy lakó egységen belül. A kétszintes apartmanok egyszerűbb kivitelű, olcsóbb otthonokat adnak külső közösségi terekkel kiegészülve a megemelet közösségi szinten (mely nem publikus, csak a lakok használhatják). A beépítés sűrűsége mellett, 25 lakást alakítottunk ki , biztosított „jó élhetőség” a belső es külső terek (közösségi es publikus) jo aranyai mellett

A beépítés karakteres eleme a lépcsős visszahúzás, a „dobozok” halmazos elhelyezése, mely lehetőséget ad 3 szinten lakások kialakításara. Az átriumos tömegeket a éghajlati viszonyokhoz igazítva déli irányba tájoltuk (S. Mint street-tel szöget bezárva). Az átriumos lakások belső terei elsődlegesen a központi udvarból kapják a napfényt és a szellőzést. Ezeket a tereket nyáron árnyékolóval, télen üveggel lehet lefedni a megfelelő hőmérséklet elérésének érdekében és nem utolsó sorban energiát megtakarítva (felmelegített vagy a vegetáció miatt kevésbé meleg levegő).
A kétszintes lakások észak-keletre illetve dél-nyugat irányába vannak tájolva így biztosítva az átszellőztetésükét és a természetes bevilágítást. A lakások átlátását a külső terek irányába alkalmazott kevesebb felnyitással oldottuk meg, azonban ezek száma növelhető az átlátást megakadályozó növényfalak, pergolák alkalmazásával.