KOSSUTH LAJOS UTCAI Ü1-Ü2 ÜZLETKÖZPONTOK ARCULAT ÉS DESIGN VÁLTÁSA
CSEPEL

NYÍLT, TITKOS ÉPÍTÉSZETI ÖTLETPÁLYÁZAT
EREDMÉNY: III: HELYEZÉS

. . . . .

Tervezők:
DR. GYERGYÁK JÁNOS / AU.ROOM
SEBESTYÉN PÉTER / MÁSFÉL ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ

. . . . .


Munkatárs:
BERTA ÁDÁM
SZENTGYÖRGYI ÁRPÁD
ZHAO TIANYU

. . . . .


Tervezés éve:
2016

. . . . .

PROBLÉMAFELVETÉSEK

1_A meglévő épületek térszervezése rendkívül elavult. A kereskedelmi és szolgáltató egységek mind a Kossuth Lajos utca irányába néznek (fő közlekedési útvonal) mely egyoldali „nyitás” azonban elzárja a környezetétől az üzletközpontokat a másik három irányból. A zárt homlokzatok körül, a társasházak irányából illetve a rövidebb homlokzati végeken, nem alakul ki közösségi zóna, társas interakció, sőt ennél rosszabb, „üres terek” jönnek létre, amik az üzletközpont feltárását, működését nehezítik..

2_Az egységes megjelenésű zárófödém (mely keretbe fogja a két üzletközpontot) alatt az üzletek kis egységekre esnek szét az átalakításhoz, bővítéshez használt különböző szerkezetek, színek és anyagok miatt. Az elaprózott egységek miatt a térérzet kicsinyesé válik és bazárhangulatot ölt.

3_ A belső, sűrű beépítésű területeken a felületek maximális kihasználása elengedhetetlen az élhető környezet kialakításhoz. A két üzletközpont lapostető felülete azonban egy jelentős kihasználatlan, „üres tér”, mely ráadásul közel 300 lakás látványának fontos eleme, így jelenlegi kialakítása semmiképpen sem elfogadható.

AZ ÉPÍTÉSZETI KONCEPCIÓ ÉS GONDOLATMENET BEMUTATÁSA

A koncepció megalkotásánál a felvetett problémák kezelésen túl egy kortárs, művészi igényű csepeli közösségi tér kialakítása volt a célunk, mely belső tereiben üzleteket rejt mig fedett es nyitott külső tereiben a tarsas interakció városi központja.

Üzletportálok megújítása – „szigetek” kialakítása
A meglévő üzletközpont térszervezés nem képes közösségi térként működni. A koncepcióink a meglévő térstruktúra, üzlettelepítés részleges átalakítását javasolja, melyben a két nagyobb és több kisebb csoportba telepített üzleteket minden oldalról nyitott es megközelíthető „szigetekbe” telepítjük ( a lehető legkisebb alapterületi és belsőépítészeti változtatásokkal) mely egységeket a külső közösségi területek körbe ölelik, körbe fonjak. Az igy létrejött új „szigetek” egységes megjelenést kapnak; új terepszinttől az álmennyezetig tartó üvegportálok és cégtáblák, melyek azonos fizikai kialakítást hoznak létre.

Közösségi tér újra bútorozása
A „szigeteket” magába foglaló fedett közösségi tér identitásának a kialakítása, a „hely” szellemének a keresése összetett gondolkodást igényelt. Javaslatunkban Csepel fő karakterének tartott, a volt Csepel Művek épületeit behálózó és összekötő fém csövek illetve magának a Csepel biciklinek a váza adta a kortárs gondolkodás alapelemet a csövekből való köztér építkezést. Koncepcióinkban a csövek új értelmezést nyernek; a közösségi teret szolgálva a térbútorok vázat formáljak (padok, virág ládák, mászó felület, lépcső, párakapu, világítás). A meglévő zárófödémről lelógó illetve a térburkolaton kúszó csövekből formált térbútorokkal létrejött új közösségi felületek korosztálytól függetlenül hoznak létre hasznos felületet a találkozásokhoz (ülőfelületek, fekvőfelületek) illetve kikapcsolódáshoz (pihenősziget, olvasósziget, játéksziget).

Tetőkert
Az üzletek közötti lüktető közösségi tér ellenpontjaként egy kisebb tetőteraszt terveztünk intimebb használatára a meglévő üzletközpont tetején. A javasolt uj zöldtető, a két épület ötödik homlokzataként új esztétikai élményt nyújt a közel 300 lakásnak, a zöldfelület révén javítja a helyi mikroklímát illetve a kialakított, kavicsborítású „öblök” a fenntarthatóságat szolgálják az esővíz gyűjtésével illetve a telepített, zöldbe ágyazott napelemekkel.

Kabala-kortárs képzőművészeti szobor: Zsiráf
Koncepciónk meghatározó eleme az erős horizontális irány megtörése vertikális elemmel, elemekkel. A vertikalitás elem egyben reflektál a Csepel Művek gyárterületének látképére (kéményeire), másrészt az üzletközpontok környezetére is (10 emeletes lakóépületek).
Vertikális elemként egy karakteres kortárs képzőművészeti köztéri szobrot javasoltunk, mely szobor a tetőn kibújva a zöldtetőre és a környező házakra is hatással bír. Az ember es a termeszét kapcsolatát hangsúlyozva a keresett vertikális elemhez a zsiráf ábrázolása mellett döntöttünk.
Az állat választással egyreszt egy jelet szeretnénk teremteni , másrészt pedig hangsúlyozni az állatok jelenlétet, fontosságát a városi szövetben, melyre leginkább egy nem őshonos állat lehet kepes.
A javasolt zsiráf, mint „landmark” a közösségi terek (alsó és tetőszint) illetve üzletközpont meghatározó eleme lehet kortól függetlenül.

Környezet
Az űztelek környezetet kismertekben javasoljuk megváltoztatni. Az üzletek es a mögöttük elhelyezkedő lakó épületek közötti térben a parkolófelületet lerövidítettük es megnyitottuk az üzletközpont ebből az irányból illetve a rövid homlokzati oldalak felöl is. Az új üzletszigetek (4-4db) illetve az épület közvetlen környezetének változása miatt új diszburkolatot javaslunk kiépíteni, mely egységbe fogja az üzletközpontot.

Tető
A meglevő lapostetőn három elem kapott helyet: extenzív zöldtető, kaviccsal fedett „öblök” napelemekkel illetve egy szalag szerű pihenőkert a tetok Kossuth Lajos utca felőli oldalan.
A tető felületének 60%-ban extenzív zöldtetőt hoztunk létre növényekkel. A zöldfelület a „kavicsos öblök” körül megemelkednek (északi irányba) részlegesen elrejtve igy az ide telepitett napelemeket illetve az eső vízgyűjtő felületeket. A tetőre telepitett, zölddel szegélyezett pihenőkert a földszinten kialakított intenzív közösségi tér ellenpontjaként a nyugalom es a megállás felülete.