EVEZŐSPÁLYA CÉLTORNYA 2016
SZEGED

NYÍLT, TITKOS ÉPÍTÉSZETI ÖTLETPÁLYÁZAT

. . . . .

Tervezők:
DR. GYERGYÁK JÁNOS
/ AU.ROOM ÉPÍTÉSZ MŰHELY
KORONCZI PÉTER / MÁSFÉL ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ
BERTA ÁDÁM / MÁSFÉL ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ


. . . . .


Látványtervek:
KORONCZI PÉTER

. . . . .


Makett:
HOMANN ÁKOS

. . . . .


Eredmény:
KIEMELT ELISMERÉS

. . . . .

Publikáció:
HTTP://EPITESZFORUM.HU/VIZEN-ES-SZARAZFOLDON-TERV-EGY-EVEZOSPALYACELTORONYARA

. . . . .


Tervezés éve:
2016-2017

. . . . .

TELEPÍTÉS

Az evezőspálya épített és természeti környezetének alapvető gondolata a „kompaktságból” ered.
Célunk egy olyan sport- és természetközpontú környezet kialakítása volt, melyben a sportolók és a szurkolók „élménye” maximalizálható, miközben a fenntartásához kapcsolódó üzemeltetési költségek és energia minimalizálható.
A területet központja a hosszan elnyúló lineáris épület, mely az irányítótorony környékén határozott „röccenéssel” reagál a körülötte lévő funkciókra. A házat 360o-ban veszik körül a kültéri funkciók, így azok fókuszaként szolgált (megérkezés, szolgáltatás, stb.). A sportolói is szurkolói zóna egymástól elválasztva, de egymás mellett kapott helyet, a szalagszerű épület szemközti részén. A sportfelületek a központi épületegyüttes köré lettek telepítve, míg a szurkolói zóna vonalmenti, kétoldali kialakítással („vizes oldali aréna” és „száraz oldali aréna”).
Az épületegyüttes az érkezés oldalán az uszodával és a „sportolókat kiszolgáló épületegyüttessel” kezdődik. Előbbi 8,0m belmagasságú transzparens terével markáns nyitást ad a komplexumnak az érkezők felé, míg az utóbb - a kétszintes kialakítás - ehhez idomul. Az állandóan üzemelő kezdeti két tömeghez - három egységre tagolva - kapcsolódnak a földszintes hajótároló funkciók (3 x 1000m2 a megadott funkciókkal). Ez követően az étterem található egy kisebb teresedéssel, ahol a szurkolói gyülekezés és beléptetés zajlik.
A terület fő építészeti eleme az ötszint magas céltorony épület, mely vertikálisan uralja a területet. Az épület mellett, egy terepre illesztett rámpán keresztül érik el a szurkolók a kétirányban működő (épített és természetes) kétszeres lejtésű nézőteret (lejtés a pályák, illetve a start irányában), melynek terepszintről kiemelt tömege folyamatosan csökken, míg el nem fogy.
A területen két parkolót alakítottunk ki (az uszoda, illetve a golf és tenisz clubház előtt). A parkolókat az „Olimpikonok sétánya” és a szurkolói tér köt össze.

SPORTPÁLYÁK

A természeti környezet kompaktsága a sportfelületek közelségében, illetve a felületek különböző, de időben szétválasztott használatában rejlik. Célunk egy olyan sportkomplexum kialakítása volt, melyben a sportolók természeti környezetben, de mégis egy közösségben (sportoló társak) érezhetik magukat.
A sportpályák kialakításának karakteres eleme a kétoldali lelátó, mely olyan sporteseményekhez, mint triatlon, quadratlon vagy öttusa maximális szurkolói élményt nyújt „vizes” és „száraz” oldalával.

CÉLTORONY

A céltorony, a VIP-épület és a lelátó funkciókat egy épületben vontunk össze. A földszinten helyeztük el a sportolók, illetve a személyzet számára szükséges helyiségeket. A földszintről az épület súlypontjába telepítettük az összes szintet, vertikálisan összekapcsoló lépcsőházat, illetve két publikus és egy üzemeltetői (teher) liftet. Az előcsarnokból egy, az első emeletre vezető díszlépcső is kialakításra került, biztosítva ezáltal a földszint és az első emelet közvetlen összeköttetését.
A második szinten helyeztük el a média és sajtó által igénybe vehető területet, míg egy szinttel feljebb, a „versenyszervezés” helyiségei kerültek kialakításra. A negyedik szint a VIP vendégek fogadására szolgál, teljes kilátással a „vizes aréna” és „száraz aréna” felé. Az épület legfelső szintje a közvetítőszint. Itt figyelembe vettük azt is, hogy annak – a zavartalan működést biztosító - összes funkciója egy helyen legyen.
Az épület tömege markáns horizontális osztást kapott a szintek kibillentésével, azok eltolódásával.
Alulról felfelé haladva a szintek a nézőtér irányába rövidülnek, konzolosan túlnyúlnak az alattuk lévő szinthez képest. Megjelenésében lebegést keltő szintek hangulatát nyújtja. Az épület felületképzése, anyaga reagál a sport dinamikájára. Az épület táblás burkolat színében és osztásában lüktetést, energiát sugároz.